Gå til innholdet
Medlem av Elkonor — din landsdekkende elektrikerkjede

BYTT UT GAMLE DOWNLIGHTS: Spottene energirådgiver Sigve Berland holder ser kanskje like ut, men de utgjør stor forskjell. Spotten til venstre en ny 7 watt, mens den til høyre er en gammel 50 watts pære. Du får syv ganger mindre forbruk og en mye tryggere lyskilde ved å bytte ut den gamle, siden de nye spottene ikke utvikler like mye varme. Foto: Silje Ulveseth

Spar penger og energi med enkle grep

Visste du at den billigste og mest miljøvennlige kilowattimen er den du ikke bruker? Dette kan du gjøre for å kutte strømkostnadene dine hjemme.

– Reduserer du tiden elektrisiteten er i bruk, kan du spare mye penger. Strømprisene går bare oppover, derfor er det fint å kunne hjelpe andre med å få ned strømregningen og bruke pengene på noe annet, sier Sigve Berland, energirådgiver og prosjektleder i Askøy-Bergen Elektro.

I snart 20 år har han jobbet i elektrobransjen, og sier ikke nei takk når han får muligheten til å spesialisere seg på nye områder. Nylig ble han sertifisert som energirådgiver, en tjeneste som stadig flere kunder etterspør.

– All energi belaster miljøet, derfor må vi redusere forbruket vårt. Energieffektivisering er også lønnsomt for den enkelte forbruker og for samfunnet. Hvorfor skal vi sløse med energien vår, spør Berland, som mener at det er alt for få tiltak som gjennomføres.

SIKKER LADING: Askøy Bergen Elektro kan leverer moderne ladestasjoner for elbil med mange muligheter. Velger du smart strømstyring, kan du lade bilen når strømmen er billigst. Ladestasjonene tar liten plass, har pent design og øker brannsikkerheten, forteller daglig leder Svein Vikøren. Foto: Silje Ulveseth

Spar strøm uten at du merker det

Oppvarming og varmtvann utgjør 70–80 prosent av det totale strømforbruket i en bolig. Det er mye å spare ved å redusere bruk og å oppgradere, ifølge energirådgiveren:

– Bevegelsessensorer, tidsur på utelys og smarte termostater er enkle tiltak som kan monne mye. Det er også besparelser å hente på belysning og øvrige elektriske apparater, som å bytte eldre spotter og lamper til LED-belysning. Disse gir opp til ti ganger så mye lys per watt, samtidig som det øker sikkerheten i anlegget.

                                                  

– All energi belaster miljøet, derfor må vi redusere forbruket vårt.

I større bygg ligger mesteparten av besparingen i tekniske rom, der varme og ventilasjon vanligvis er de største forbrukerne.

– Med bevegelsesfølere på lyset i et lagerbygg kan forbruket reduseres betraktelig. Frigjort energi vil redusere behovet for ny produksjon, med andre ord et tiltak som kutter utslipp av klimagasser, sier Berland.

LITEN KOSTNAD, STOR GEVINST: Erstatter du et astrour med en utelysbryter, kan du spare mye. Den tenner utelyset etter solnedgang og slukker lampene når solen står opp. Et astrour vil automatisk veksle mellom sommer- og vintertid, og erstatter lyssensorer som tidligere ble montert ute på veggen. Foto: Silje Ulveseth

Anbefaler varmepumpe

Enovatilskudd er en støtteordning for private husholdninger, som gir privatpersoner et initiativ til å gjennomføre tiltak for å bedre energibruken i egen bolig. De gir deg inntil 5000 kroner i støtte når du engasjerer en energirådgiver til å kartlegge energitiltakene som passer for boligen din.

Å oppgraderebygningskroppen er det Enova-tiltaket som gir størst tilskudd, på inntil 150 000 kroner. Til sammenligning kan installering av balansert ventilasjon gi et tilskudd på 10 000 kroner.

Balansert ventilasjon betyr at den varme avtrekksluften varmer opp den kjølige friskluften, som fordeles jevnt og ferdig oppvarmet rundt i boligen. Dette gjør at du ikke må bruke så mye ekstra energi på å varme opp friskluften, forteller Berland:

– Luft til luft varmepumpe er en fornuftig investering. Her får du i gjennomsnitt 70 prosent mer varme for strømkronene av energien du putter inn enn med en panelovn. Det utløser ikke støtte, siden det er et tiltak som ikke er like kostbart og krevende å gjennomføre.

Lurer du på hvilke energitiltak du bør gjennomføre i boligen din, eller går du med planer om å renovere? En energirådgiver hos Askøy-Bergen Elektro kan kartlegge tilstanden på boligen din, gi den et energimerke og lage en plan med tiltak som vil redusere energibruken.

– Vi gir deg en grundig vurdering av boligens energitilstand og en tiltaksplan, som gjør det lettere for deg å prioritere energitiltak. Dette kan vi også gjøre for næringsbygg og for fritidsboliger, sier Berland.